Home » Blogs » Onze hersenen hebben suiker nodig!

Onze hersenen hebben suiker nodig!

Gepubliceerd op 4 februari 2020 om 11:44

Onze hersenen hebben suiker nodig! 

 

Laten we vooropstellen dat ik het nu niet heb over suikers in frisdranken, vruchtensappen, snoep en koek en dergelijke.

 

Moedermelk is zoet en baby’s gaan lachen bij hun eerste fruithapje. Dit is niet voor niets, dat komt doordat wij als mens een aangeboren voorkeur hebben voor zoet.

Bij de inname van zoetigheid, gebeurt er iets in ons brein. Het beloningssysteem in de hersenen wordt geactiveerd door suiker en zorgt voor de afgifte van dopamine. Dopamine speelt een enorme rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn.

 

Maar dit is niet het enige dat zich afspeelt wanneer we suikers innemen. Suiker wordt namelijk omgezet tijdens de spijsvertering in glucose en laat glucose nou net dé brandstof van het brein zijn!

 

Van al onze organen gebruiken onze hersenen de meeste energie. Ze nemen maar 2 procent van ons lichaam in beslag, maar verbruiken maar liefst 20% van alle benodigde energie. Op zich niet zo gek als je bedenkt dat we de hele dag door nadenken, onthouden, leren, onze spieren aansturen en het verwerken van alle prikkels die de zintuigen doorgeven.

 

Glucose is vrijwel de énige energiebron voor onze hersenen. 

Waar alle andere delen in ons lichaam gebruik maken van eiwitten en vetten wordt dat lastiger voor onze hersenen.

 

Groenten en fruit, peulvruchten, aardappelen, en volkoren graanproducten (volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst) leveren glucose.

Het zetmeel en de fruitsuikers worden tijdens de spijsvertering omgezet in glucose en leveren bovendien ook andere gezonde voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Suiker doet dat niet.

 

Dit is ook 1 van de redenen waarom ik het niet verstandig vindt om koolhydraatarm te gaan eten. Suikers zijn koolhydraten maar koolhydraten niet altijd suikers. Daarover post ik later meer. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.