Home » Informatie » Zwangerschap

Preconceptie en zwangerschap.

Hormonale anticonceptie

Dit zijn chemische stoffen die de werking van natuurlijke hormonen nabootsen en dus een hormoon verstorende stof. Dit veroorzaakt nadelige effecten op de gezondheid en het nageslacht. Andere hormonaal verstorende factoren zijn o.a. medicijnen, bestrijdingsmiddelen, vlamvertragers (meubels en gordijnen), weekmakers, grondstoffen voor plastics en cosmetica. Zelfs plastic rietjes! Dit heeft allemaal invloed op onze hormonen, neurotransmitters en spijsverteringsstelsel.

Tekorten die zich kunnen voordoen

B12, B6, folaat (actieve vorm van foliumzuur), zink, Q10, magnesium, selenium, vitamine E, antioxidanten.

 

Gevolgen van deze tekorten:

Prematuur en dismatuur, complicaties tijdens de bevalling, zwangerschapsdiabetes, pre-eclampsie, infecties en sectio.

Verhoogt de kans op vroeggeboorte, ontwikkelingsstoornissen, mentale en motorische achterstand. Ook verhoogt het de kans op leerproblemen, gedragsstoornissen, ADHD, autisme en psychische stoornissen.

Verhoogd risico op hartziektes en beroertes, verhoogd geboorteafwijkingen, zoals neurale buisdefecten en verhoogd het risico op kanker. Folaat is de natuurlijke vorm van vitamine B11 en wordt beter opgenomen. Het grootste gedeelte van foliumzuur wordt niet opgenomen in ons lichaam en veel mensen kunnen de synthetische vorm van B11 niet eens omzetten in folaat.

Misselijkheid en  een verhoogd risico op pre-eclampsie (ernstige vorm van hoge bloeddruk), hyperemesis gravidarum (overmatig overgeven) en neurologische ziekten bij het kind en stuipen.

 

Tijdens de (natuurlijke) bevalling, krijgt de baby zijn of haar eerste darmflora mee van de moeder. De darmflora is belangrijk voor het immuunsysteem. Hoe beter de darmflora hoe sterker het afweersysteem van de baby. Het is dus van de belang dat de darmflora van de moeder zo optimaal mogelijk is.

Veel moeders hebben (onopgemerkt) een candida infectie ten tijde van de bevalling. Deze infectie wordt ook overgedragen aan het kindje tijdens de bevalling en kan spruw veroorzaken.

Een candida infectie ontstaat in de darmen.

 

Omega 3 vetzuren zijn essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en het algehele zenuwstelsel van het kindje. Vooral tijdens de tweede helft van de zwangerschap groeien de hersenen van het kindje enorm hard. Het vetzuur DHA speelt hierbij een belangrijke rol. DHA is speelt ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het gezichtsvermogen van de baby.

Wist je dat 60% van de hersenen bestaan uit vet?

Doordat de baby zoveel omega 3 (DHA en EPA) wegtrekt van de moeder krimpen de hersenen van de moeder. Dit is de oorzaak van zwangerschapsdementie.